Rabarber-aardbeien crumble

20140413_141134

Rabarbercrumble is een echte voorjaarsfavoriet van me. Lekker als taart, maar zeker ook als toetje (met een beetje Griekse joghurt of vanille-ijs). Hier een variant met dadels en havermout die een stuk lichter op de maag ligt dan het origineel met boter, witmeel en suiker!

Aangezien rabarber zo ongeveer de eerste groente is die in het voorjaar geoogst kan worden, snijd ik meestal meteen een hele berg in stukjes en doe het in porties in de vriezer, zodat ik ook later in het jaar er nog van kan genieten. Helemaal heerlijk in combinatie met eigen aardbeien, die ik afgelopen week voor het eerst kon oogsten!

20140523_202742

200 g rabarber, in kleine stukjes
200 g aardbeien, grote gehalveerd
100 g (medjoul) dadels, in stukjes
2 el dadelstroop (of ander zoetmiddel)
1 tl vanillepoeder
2 tl verse gember geraspt
1 el maizena (om te binden)

100 g amandelmeel
100 g oerzoet / kokosbloesemsuiker
100 g kokosolie / boter
50 g havermout
snufje zout

Meng rabarber, aardbeien, dadels, dadelstroop, vanillepoeder, gember en maizena en doe dit in een beboterde ovenschaal. Maak een kruimeldeeg van de overige ingredienten en strooi dit over het rabarbermengsel. Zet in een oven van 180 graden en laat in ca. een half uur gaar worden. Let wel even op dat de bovenkant niet te donker wordt, eventueel afdekken met een stuk aluminiumfolie.

Dit recept kan natuurlijk ook prima met alleen rabarber! Of met ander vers fruit in plaats van aardbeien, zoals frambozen, perzik, pruimen, etc. Vervang ook eens de dadels & dadelstroop door gedroogde abrikozen & abrikozenjam.

20140504_150208

2 gedachten over “Rabarber-aardbeien crumble

  1. Pingback: Spinazie samosa’s | Dijkstra bakt ze groen

  2. Pingback: Voorjaar met hindernissen | Dijkstra bakt en bouwt groen

Plaats een reactie