Feest muffins

20140518_132140

Met het prachtige weer van afgelopen zondag hadden wij een feestje met een groep vrienden op het Brabantse platteland. Een tuinfeestje met veel kinderen. Dat vraagt om kleine zoete hapjes, die iedereen lekker vindt, en die uit de hand gegeten kunnen worden. Ik maakte twee soorten mini-muffins, en natuurlijk ook de havermoutkoekjes en chocoladerepen uit mijn eerdere blogs.
De recepten voor de muffins staan hieronder. Elk recept is ongeveer voldoende voor 30 mini-muffins of 12-16 normale maat muffins.

Amandel-frambozen muffins
(recept geïnspireerd door Blond en Gezond)

250 g amandelmeel
100 g agavesiroop (of honing)
3 eieren
50 ml (amandel)melk
80 g (kokos)olie of boter
rasp van een halve citroen
2 tl bakpoeder
snufje zout
125 g diepvries frambozen, evt. in kleinere stukje gebroken

Echte zomercakejes, fris en zoet.
Mix de eieren, agavesiroop, melk en olie samen tot een egaal mengsel. Voeg alle droge ingrediënten toe, en schep vervolgens voorzichtig de bevroren frambozen erdoor. Verdeel over (ingevette) muffin vormpjes (tot 2/3 vullen).
Bak op 180 graden gedurende ongeveer 20-30 minuten tot ze licht gebruind zijn. Goed op blijven letten, want de baktijd is erg afhankelijk van de grootte van de muffins, en de soort oven (hetelucht of gewoon).

Kruidige walnoot muffins
(een variatie van een recept uit het boek Cake Days)

150 ml neutrale olie, bijv. koolzaadolie / milde olijfolie / kokosolie
2 eieren
200 g kokosbloesemsuiker (of oerzoet, lichtbruine basterdsuiker, palmsuiker, etc.)
200 g volkoren (spelt)meel
1 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl vanillepoeder
1 tl bakpoeder & 1 tl baking soda (of 2 tl bakpoeder)
snufje zout
200 g geraspte courgette (incl. schil)
100 g gehakte walnoten

Courgette is een verrassend (en tamelijk onzichtbaar) ingrediënt in dit recept. Behalve dat het een gezond toevoeging is, voorkomt het ook dat de cakejes droog worden.
Mix de eieren met de suiker en olie tot een egaal mengsel.  Roer er vervolgens de specerijen, meel, bakpoeder en zout doorheen, en als laatste de geraspte courgette en walnoten. Verdeel over (ingevette) muffin vormpjes (tot 2/3 vullen).
Bakken: zie bovenstaand recept. De cakejes zijn iets donker van kleur door de bruine suiker, dus het is lastig om te zien of ze al gaar zijn. Even testen met een satéprikker kan helpen (deze moet er schoon weer uit komen).

 

 

Advertenties

2 thoughts on “Feest muffins

  1. Ha Gerdien,

    Ze waren inderdaad zalig en best gezond haha, dus die komen in de replay!
    Groetjes, Martine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s