Betimmering buitenzijde

De afgelopen weken zijn we bezig geweest met het verder afwerken van de buitenkant van ons tiny house:
1 – het dak is voorzien van OSB platen;
2 – de kozijnen zijn geschuurd en 2x gelakt aan de buitenzijde;
3 – er zijn metalen beugels gemaakt om huis en trailer aan elkaar te bevestigen;
4 – en we zijn gestart met het aanbrengen van de betimmering aan de buitenkant.

De buitenzijde van het huisje gaat voor zowel muren als dak bestaan uit tweedehands red cedar. Voor de muren schafte ik een paar maanden geleden via marktplaats een mooie partij 18 mm rabatdelen aan, die ik nu achterstevoren toepas. Omgekeerd monteren had mijn voorkeur omdat de voorkant lelijk gebeitst en licht beschadigd is, en het veel (schuur)werk zou kosten om dit acceptabel te krijgen. Bovendien wordt met de achterkant een strakker resultaat verkregen. Door de aanwezigheid van een goede messing en groef, en doordat red cedar nauwelijks trekt of krimpt, is het geen probleem om het hout achterstevoren te monteren, en de laag dampopen (waterdichte) folie zorgt voor extra bescherming tegen eventueel doorlekken. Best veel werk, want het is flink puzzelen met de verschillende maten planken, en vervolgens netjes haaks afzagen, licht opschuren en met RVS schroeven bevestigen. Maar wel heel leuk om de buitenkant zo vorm te zien krijgen, nu wordt het pas een echt huisje!

Ik twijfel nog even over het wel of niet behandelen van de muren met lijnzaadolie. Dit voorkomt vergrijzing van het hout, en zorgt ervoor dat het -nog- langer meegaat. Maar het moet wel regelmatig (elke 1-2 jaar) herhaald worden voor een blijvend effect.

Ook het dak wordt van zogenaamde red cedar shingles (dakspanen) gemaakt. Dit vind ik de ideale oplossing voor een tiny house met schuin dak: natuurlijk, licht, dampopen, en geschikt voor (schoon) regenwateropvang. En het ziet er heel mooi uit! De Stadswerkplaats Culemborg had hiervan nog een restpartij liggen die ik mocht overnemen, waarschijnlijk precies genoeg voor het gehele dak.

IMG-20170330-WA0000

20170719_104906

Advertenties

7 thoughts on “Betimmering buitenzijde

 1. Ik zou in plaats van lijnzaad olie ook eens tung olie overwegen. Lijnzaad olie verkleurt snel en wordt steeds donkerder en lelijker. Tung olie is niet helemaal low-budget maar het gaat er wel beter uit zien omdat het niet verkleurt enz.

 2. Hallo, wij zijn ook een THOW aan het bouwen vlakbij Tiel en volgen een beetje dezelfde ‘bouwstijl’ als jullie: nl zonder detailplannen en met alles wat maar beschikbaar/voorbij komt aan materialen. Ook het traileronderstel maken we zelf omdat we iets andere maten en opbouw wilden dan bijv de Vlemmix heeft. Kunnen we misschien een keertje bij jullie komen kijken ?

 3. Beste Gerdien,

  Bij toeval stuitten we zojuist op jouw blog. Ook wij zijn zeer geïnteresseerd in een tiny house (al zullen we die – als het al zover komen gaat – niet zelf bouwen) en wonen in Culemborg.
  Wat we ons afvroegen, waar ga je t.z.t. je tiny house plaatsen? In Culemborg?

  Hoor het graag!
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Mvg,
  Simone.

  • Hoi Simone, de locatie waar we hem gaan plaatsen is nu nog niet rond. We gaan ee voorlopig nog niet permanent in wonen, dus dat maakt de mogelijkheden groter. Er zijn trouwens meerdere mensen in Culemborg bezig met het ontwikkelen van een TH community. Als je meer wilt weten, stuur me even een mailtje op g.a.dijkstra (at) gmail.com.
   Groetjes Gerdien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s