De bouw is begonnen

IMG-20170411-WA0002

Eindelijk, na weken van loods regelen, bouwmaterialen zoeken en verzamelen, en de (kleinste maat maar desondanks enorme) trailer ophalen bij Vlemmix, is het tijd om met de bouw van ons Tiny House te beginnen. Over een leuke Nederlandse naam heb ik een tijdje nagedacht, en het is uiteindelijk NANOstek (Nieuw en Alternatief Nederig Onderkomen 🙂 ) geworden, met dank aan meedenken door collega José, en mede geïnspireerd door het recent afgeronde promotie onderzoek van Franc over nanosensoren (hoera doctor Franc!).

Als je meer verhalen over het bouwen van Tiny Houses hebt gelezen, dan liggen de volgende stappen nogal voor de hand: eerst wordt de vloer op de trailer gebouwd, en vervolgens de wanden en dak daarop geplaatst. Het enige verschil bij ons is dat we het ontwerp geleidelijk ontwikkelen omdat we deels afhankelijk zijn van de gevonden tweedehands bouwmaterialen, zoals soort isolatie, dikte van (hout)platen, en afmetingen van deuren en ramen.

Als eerste dus de bodem: een laag dunne betonplex en daarop een frame van balken. Het frame wordt eerst in elkaar geschroefd van gebruikte 5×7 vurenhouten balken (zie foto hieronder), en daarop worden de platen 6,5 mm betonplex vastgezet. Vervolgens wordt het geheel omgekeerd en van isolatie en bovenvloer voorzien. Al het verwerkte materiaal wordt gewogen, om zo goed mogelijk te kunnen monitoren of we inderdaad binnen het maximum gewicht van 3.500 kilo blijven.

Tussen de metalen balken van de trailer en de vloer liggen matjes van gerecycled rubbergranulaat voor demping en ontluchting. Deze worden ook vaak gebruikt om terrasvlonders/tegels op te leggen. Omdat de bodem niet dampopen wordt gemaakt zoals dak en muren (een waterdichte onderkant is moeilijk om dampopen te bouwen), ga ik als isolatie in de vloer restanten glaswol (gemaakt van gerecycled glas) gebruiken, een kleine restpartij die ik voordelig op de kop kon tikken 🙂
In de wanden komt dan ecologische isolatie van gerecycled jute.

Tussen het bouwen door besteed ik ook veel tijd aan het zoeken van bouwmaterialen op Marktplaats en het leren van de ervaringen van andere tiny houses bouwers, vooral door het lezen van blogs. Gisteren konden we bovendien in het prachtige huisje van Jan-Willem en Noortje in Rotterdam in het echt bewonderen, en hebben we weer veel inspiratie opgedaan.

In de maand mei ligt de bouw grotendeels stil want dan ben ik Chinees aan het studeren in Kunming, om in juni weer met nieuwe energie aan de slag te gaan!
Franc denkt intussen na over slimme elektronica voor de warmte- en elektriciteitsvoorziening van onze Nanostek ….

20170421_143226

IMG-20170427-WA0003-1.jpg

Advertenties

4 thoughts on “De bouw is begonnen

 1. Neeeeeeeee glaswol niet doen!
  Hydrostatisch als de pest, na 7 jaar voor de helft weg, muizen houden ervan vreselijk millieuonvriendelijk.
  Gebruik dan pir of liever eps, 20cm eps r waarde van 7.

  • Helaas Hugo, ik moet het doen met wat ik kan vinden aan materialen. De bodem wordt volledig dicht, dus muizen kunnen er gelukkig niet in 🙂

  • Hoi, leuk dat je geïnteresseerd bent, maar wie ben je? 🙂
   We zijn nu bezig met het stellen van de balken en kozijnen voor in de wanden. Een blog met nieuwe update volgt binnenkort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s