Er wordt een huisje gebouwd!

Vanaf deze week heb ik ruim 5 maanden een sabbatical. Een soort ingeplande midlife-crisis dus. Tijd om even afstand te nemen van (kantoor)werk, veel andere leuke dingen te doen, en nieuwe toekomstplannen te maken.

Bij het doen van leuke dingen hoort ook het zelf bouwen van een zogenaamd Tiny House. Niet omdat we graag willen verhuizen, maar vooral omdat we het leuk vinden om zelf iets te bouwen, en omdat we de trend van minimalistisch en duurzaam wonen heel inspirerend vinden. Mijn slimme sleurhut wordt een klein huisje, dat voldoet aan de volgende criteria:

 • Zelfvoorzienend en off-grid, dus niet afhankelijk van elektriciteitsnet, gasnet of riool. Bijvoorbeeld door toepassing van zonepanelen en een composttoilet.
 • Hierdoor ook duurzaam in gebruik, want geen gebruik van fossiele brandstoffen, energiezuinig, waterzuinig, en weinig afval.
 • Verplaatsbaar, want gebouwd op een trailer die achter een -zware- auto verplaatst kan worden. Dit betekent wel beperkingen aan afmetingen en gewicht, zoals maximaal 2.55 meter breed, en 3.500 kg zwaar.
 • Geschikt voor permanente bewoning. Ook al gaan we er voorlopig zelf nog niet in wonen, het is daar wel geschikt voor. Dus degelijk gebouwd, en praktisch in het dagelijks gebruik met alle functies die je van een woning verwacht zoals een keuken en een badkamer.

Via deze pagina van mijn blog ga ik geïnteresseerden op de hoogte houden van de bouwvorderingen, en van de afwegingen die we maken bij de bouw, zoals ontwerp, indeling, techniek, etc.

De bouw start pas na 11 april, want dan kunnen de we trailer gaan ophalen. Een mooie loods om droog en dichtbij huis te kunnen bouwen heb ik ook al gevonden, met dank aan het duurzame netwerk van Culemborg 🙂
Totdat de bouw kan starten zijn we lekker druk met het zoeken van tweedehands/duurzame bouwmaterialen, en filosoferen over de meest handige inrichting en technische snufjes. Zoals gisteravond een studie in dakvormen, aan de keukentafel:

Advertenties

12 thoughts on “Er wordt een huisje gebouwd!

 1. Pingback: De moestuin in maart | Dijkstra bakt ze groen

 2. Tof, als je technische ondersteuning zoekt mag je altijd bellen.
  En dan vooral op bouwen isoleren verwarmen en energieopwekking.

  Sccs en Grt
  Hugo vd Elzen

  • Hoi Hugo, adviseer jij dampopen of dampdicht bouwen, en waarom? Ik was het eerste van plan, maar de meningen zijn verdeeld 😉
   Als je ergens een tiny house hebt staan, kom ik graag een keertje kijken!
   Groeten Gerdien

 3. Hallo!

  Leuk toch een klein idee te krijgen van hoe andere mensen te werk gaan :-)!
  Ik twijfel nog over de afmetingen van de trailer die ik zou moeten kopen en dus ook aan mijn ontwerp. Hebben jullie een idee wat in Europa wettelijk gezien mag / hoe groot is jullie huisje, jullie ‘kamers’ ?

  Al bedankt !
  Karen

  • Hoi Karen,
   Wij hebben de kleinste maat “tiny house” trailer van Vlemmix gekocht, het frame hiervan is 244 x 720 cm. De buitenmaat van het huisje wordt ongeveer 248 x 724, i.v.m. betimmering. De maximale breedte van een aanhanger die op de NL (en ook Eurpese?) snelweg mag rijden is 250 cm, daar valt het dan net binnen.
   Een langzaam verkeer trailer mag breder zijn, maar die mag niet op de snelweg en moet door een tractor verplaatst worden.
   Qua formaten van de ruimtes kun je het beste zelf een beetje gaan knutselen met een plattegrond op basis van de gewenste trailermaat, uitgaande van je eigen wensen qua breedte van bed, grootte van badkamer, etc. Of even bij andere tiny house blogs kijken hoe zij die indeling gemaakt hebben.
   Succes met de voorpret!
   Groetjes Gerdien

  • Ik bedoel heb je ook een permanent adres kunnen vinden? waar de gemeente je accepteert als permanente bewoner en de post ontvangen kan worden, enz.?

   • Ik heb wel een mooie staplaats gevonden bij een boer op zijn terrein, maar voorlopig ga ik daar nog niet wonen. Wel ga ik het huisje als vakantiehuis / werkplek / rustplek / etc. gebruiken.

 4. Pingback: Bonenspread | Dijkstra bakt en bouwt groen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s