Worteltaart

20150301_113851-1

Je hebt het vast al gemerkt: in de culinaire wereld is een beweging gaande om zoveel mogelijk ongeraffineerd en plantaardig voedsel te eten, met een groeiende groep fans, zowel van internationale wetenschappers als van Nederlandse ervaringsdeskundigen. En ook komen er steeds meer websites en kookboeken (Plant Power, Puur Plantaardig en My New Roots) bij met heerlijke plantaardige recepten.

Deze keer een bij ons thuis favoriete en geheel plantaardige lekkernij, die qua smaak niets onder doet voor de reguliere en minder gezonde alternatieven. Een heerlijke smeuïge worteltaart dus, geïnspireerd op een recept van het kookblog Love and Lemons.

Winterwortelen zijn trouwens het ideale wintervoer, omdat ze lang bewaard kunnen worden, heel voedzaam zijn, en veelzijdig in gebruik. Lekker in worteltaart natuurlijk, maar ook heerlijk wanneer verwerkt in hartige taart, curry’s, roerbakgroenten en soepen.

242-recipe_detail

voor het deeg:
250 g (volkoren) (spelt)meel
3 tl bakpoeder & 1 tl baking soda
1 el koekkruiden (of kaneel met een beetje nootmuskaat)
1 tl zout
120 ml appelmoes
240 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
1 tl vanillepoeder
240 g oerzoet of kokosbloesemsuiker
110 ml gesmolten kokosolie (of koolzaadolie)
ca. 400 g geraspte winterwortel

voor het glazuur:
150 g ongebrande cashewnoten
60 ml amandelmelk
60 ml (4 el) agavesiroop
(of andere vloeibare zoetstof die licht van kleur is zoals rijststroop)
2 el kokosolie, gesmolten
1 tl vanillepoeder
1-2 el citroensap
1/2 tl zout

Voorbereiding: laat de cashewnoten een nacht weken in ruim koud water. Weeg in een kom het meel met bakpoeder, baking soda en specerijen af. Meng alle overige ingrediënten in een andere kom tot een homogene massa. En voeg vervolgens het meel toe. Doe in een met bakpapier beklede (of goed ingevette) bakvorm, en bak ca. 30-40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Laat minstens een half uur afkoelen en stort dan voorzichtig op een mooi bord of houten (snij)plank.

Maak in de blender een glazuur van de afgespoelde cashewnoten en de overige ingrediënten voor het glazuur. Laat net zo lang op hoge snelheid draaien tot een volledig glad en roomachtige substantie is verkregen. Proef tussendoor en voeg eventueel wat extra citroensap of agavesiroop toe. Het moet een beetje smaken als roomkaas, dus zoet EN fris.

Eet smakelijk!

Advertenties

One thought on “Worteltaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s