Oma’s gevuld speculaas

IMG_9418_zps79ec09dd

De donkere decembermaand (niet alleen rondom Sinterklaas) is voor mij niet compleet zonder gevuld speculaas, een prima recept dus om het jaar mee uit te luiden. Gevuld speculaas werd door mijn moeder traditioneel gemaakt volgens een beschrijving uit het Groot Margriet Kookboek, dat ik inmiddels van mijn oma heb geërfd. Ook een heel geschikt naslagwerk trouwens als je niet weet hoe je aardappels moet koken of de tafel dekken :).

250 g (spelt)bloem
150 g bruine basterdsuiker (of oerzoet)
1,5 el speculaaskruiden
175 g boter (of kokosolie)
1,5 el water
1 tl bakpoeder
mespunt zout
250 g amandelspijs, eventueel zelfgemaakt
1 ei

Maak een deeg van bloem, suiker, boter, speculaaskruiden, beetje water en zout. Laat dit minstens een half uur in de koelkast rusten.Verkruimel de amandelspijs en prak het ei erdoor totdat een egale massa is verkregen.
Verdeel de helft van het deeg over de bodem van een (spring)vorm. Laat de zijkanten een beetje oplopen. Vul op met de amandelspijs en dek af met 1 plak uitgerold deeg. Versier naar wens met amandelen.
Bak in een over van 180 graden gedurende ongeveer 30-40 minuten.
Even geduld: laat afkoelen voordat je gaat aansnijden!

Ik wens iedereen fijne kerstdagen met tijd voor rust en bezinning, en een frisse start van het nieuwe jaar!

20141019_103433

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s