Snelle amandel-appeltaart

20141004_182121-1

Tientallen mooie Elstar appeltjes oogstten wij deze herfst van onze appelboom. Nadat er diverse kilo’s waren uitgedeeld aan familie, collega’s en vrienden, en mijn dochters zelfs op straat appels aan voorbijgangers hadden verkocht, was er nog steeds genoeg over om mee te bakken en te koken. De minder mooie exemplaren verdwenen in de appelmoes, en van de rest werd appelcake en appeltaart gemaakt.

Onderstaand recept voor een appel-plaatcake is door het contrast van de friszure appels met de zoete amandel-spijslaag heerlijk van smaak, en relatief snel klaar. Het recept is voldoende voor een grote bakplaat van ca. 30×40 cm.

4-5 friszure appels (goudreinet, elstar, etc.)
1/2 el kaneel
1 el citroensap
8-10 plakjes bladerdeeg
200 g amandelmeel (of deels andere gemalen noten)
200 g oerzoet of kokosbloesemsuiker + 1 extra eetlepel
2 eieren
100 g gesmolten boter of kokosolie

Bekleed de bakplaat met bakpapier, en vervolgens met de plakjes (ontdooid) bladerdeeg. Leg de plakjes licht overlappend en druk goed aan, en prik in de bodem gaatjes met een vork.
Kluts de eieren en voeg amandelmeel, suiker en gesmolten boter toe. Smeer dit mengsel gelijkmatig uit over het bladerdeeg.
Snijd de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd elk part in dunne plakjes. Ik liet de schil zitten (vanwege tijdgebrek en omdat het er mooi uit ziet), maar het kan natuurlijk ook zonder schil. Meng de appelpartjes in een kom met 1 el suiker, kaneel en citroensap. Druk de appelpartjes in de amandelspijslaag.
Bak in een hete oven (200 graden) in circa 20 minuten bruin en gaar (schakel eventueel over op alleen onderwarmte als de bovenkant te snel bruin wordt).

IMG_20140831_103448x

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s