Groentelasagna met aubergines

20140614_145220-1x 20140716_165826

Afgelopen week heb ik de laatste aubergines van het dakterras geoogst. Eigenlijk had ik het niet verwacht, maar in het Hollandse klimaat kun je dus toch (op een warm plekje) vrij gemakkelijk aubergines in de buitenlucht telen.

Aubergine is een hele smaakvolle en veelzijdige groente, ik vind het zelf vooral erg lekker gegrild op een broodje hummus, verwerkt in een saus voor bij de pasta, als caponata salade of in een Chinees roerbakgerecht. Een andere heerlijke manier om aubergine te verwerken is in lasagne. Ik ben al een aantal maanden bezig om een goed recept voor vegetarische lasagne zonder kaas en melk te vinden, en toch hartig en romig van smaak. Hieronder het -voorlopig- winnende recept, geïnspireerd door onder meer de lasagne van Oh She Glows, en een Mac & Cheese “kaas” saus op basis van cashewnoten en groenten.

1 pak lasagnebladen, groen of wit
1 aubergine
500 ml tomatensaus (zelfgemaakt of een goede kwaliteit uit pot)
100 g (1/2 cup) -ongebrande- cashewnoten
250 ml (1 cup) amandelmelk, sojamelk o.i.d.
1 flinke aardappel, geschild en in blokjes
2 wortels (of 1 kleine winterwortel), in blokjes
1 ui, in parten
1 teentje knoflook
1 tl zout
2 tl mosterd
2 el edelgist
1/2 el maizena
2 tomaten in hele dunne plakjes
50 g pijnboompitten

Extra voor een groene saus: een handvol verse spinazie of een paar blokjes diepvriesspinazie, ontdooid en uitgelekt, en/of verse kruiden

Verwarm de amandelmelk en giet in een schaaltje op de cashewnoten. Laat minstens een kwartier staan. Kook de aardappel, wortel en 1 ui in een laagje water tot ze gaar zijn (ca. 10 minuten).
Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 0,5 cm, bestrijk dun met olijfolie, bestrooi met peper en zout en gril in de oven of koekenpan tot ze gaar zijn en gebruind aan beide kanten.
Meng in een blender (of met staafmixer) de cashewnoten, amandelmelk, gekookte groenten, knoflook, edelgist, mosterd, zout en maizena tot een mooie gladde saus.
Als je een groen saus wilt zoals op de foto hieronder voeg je nu de spinazie en/of de kruiden toe. Proef en breng eventueel verder op smaak.
Stel de lasagne samen: begin met de helft van de tomatensaus, een laag lasagnebladen, de helft van de gegrilde aubergines en 1/3 van de kaassaus, vervolgens weer een laag lasagnebladen. Herhaal dit nog een keer en sluit af met een laag kaassaus.
Versier met plakjes tomaat en pijnboompitten en bak in een warme oven (200 graden) totdat de lasagne goed heet is, en lekker bruin aan de bovenkant.

De aubergine kun je eenvoudig te vervangen door andere groenten naar keuze, bijvoorbeeld gebakken champignons, geroosterde pompoen, kort gekookte broccoli, etc.  Ook aan de tomatensaus kun je heel goed (restjes) groenten toevoegen: even kort roerbakken en dan de saus erbij.

20140313_181934

Advertenties

2 thoughts on “Groentelasagna met aubergines

  1. Ha Gerdien, lekker recept. Ik miste een beetje de bite door dat blenden. Zou er denk ik de volgende keer wat verse groene kruiden door doen. Maar het zag er erg mooi uit toen het uit de oven kwam!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s