Tomaten tarte tatin

20140924_180258

Geïnspireerd door de hartige tarte tatin van deelnemer Fleur in de eerste aflevering van Heel Holland Bakt (met een heel complex recept …), en ook door de grote tomaten en sjalotten oogst uit eigen tuin, ben ik al een paar weken bezig om een eenvoudige EN heerlijke tomaten tarte tatin te bakken. Niet te nat, met de juiste combinatie van zoet en zuur, en een lekker hartig deeg. Best lastig eigenlijk. Het meeste probleem gaven de tomaten want doordat die veel vocht loslaten wordt de taart snel te nat (“drassig” noemen wij dat altijd …).

Hieronder de versie die door het testteam meer dan goedgekeurd werd. Als je het recept -nog- simpeler wilt maken kun je natuurlijk het deeg vervangen door kant- en klaar bladerdeeg.

Deeg
175 g (volkoren) speltbloem
85 g kokosolie of boter
50 geraspte kaas
1 (klein) ei
2 el koud water
peper en zout
optioneel: 1 el verse tijm en/of rozemarijn, zeer fijngesneden

Vulling
250 g sjalotten of uien
2 el olie of boter
2 el oerzoet of suiker
1 el witte balsamico azijn (of citroensap)
1 teentje knoflook
peper en zout
500 g kleine (pomodori) tomaatjes

20140910_122048

Kies tomaten die zo stevig mogelijk vruchtvlees hebben en weinig pitjes, bijvoorbeeld kleine pruimtomaten of pomodori tomaten. Snijd ze door de helft en leg ze met de doorgesneden kant een kwartiertje of keukenpapier, of (beter nog), laat ze ruim een uur in de oven drogen op 100 graden.
Maak het deeg door alle ingrediënten met de hand snel door elkaar te mengen: wrijf de boter of kokosolie er doorheen totdat er grove kruimels ontstaan. En vorm vervolgens van het deeg vlot een samenhangende bol. Laat deze het liefste nog een uurtje rusten in de koelkast. Belangrijk is om het deeg niet teveel te kneden, want daar wordt het tijdens het bakken taai van.

Halveer de sjalotten (of grote in kwarten gesneden) en bak ze langzaam lichtbruin en gaar in de olie. Voeg vervolgens 2 eetlepels suiker/oerzoet toe, en 1 eetlepel  azijn/citroensap. Laat dit even caramelliseren en roer er vervolgens de fijngeperste teen knoflook door. Breng op smaak met peper en zout.
Doe dit mengsel (nog heet) in een bakvorm, liefst met anti-aanbak laag, en schik de halve tomaatjes er tussenin. Rol vervolgens het deeg uit tot een lap die iets groter dan de vorm is, en leg het over de groenten. Stop aan de randen goed in, en prik met een vork gaatjes zodat hete lucht kan ontsnappen.

20140910_173010

Bak in een hete oven (ongeveer 200 graden) totdat het deeg gaar en lichtgebruind is, en er aan de rand wat bruin caramel opborrelt. Dit duurt afhankelijk van de temperatuur van de oven ongeveer 20-30 minuten. Laat een minuutje afkoelen, leg een plank/schotel omgekeerd op de vorm, en keer (snel!) om.

Lekker met een groene salade, of als onderdeel van een buffet. Eet smakelijk!

20140924_180219

 

 

Advertenties

2 thoughts on “Tomaten tarte tatin

    • Dank voor de inspiratie Fleur, het zag er op tv al zo lekker uit dat ik meteen aan de slag wilde! Ik heb het zoals je las wel een beetje versimpeld voor de niet-professionele bakkers in m’n vriendenkring 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s