Ovengedroogde tomaten

P1190010

Zelf gedroogde tomaten zijn overal lekker bij (op brood met kaas, in de salade, bij de pasta), en een hele goeie manier om een oogstoverschot weg te werken. Een leuk klusje voor deze herfstachtige zomerdagen!
En aangezien het nu tomatenseizoen is, kun je ook voor weinig geld een grote zak rijpe tomaatjes kopen, bijvoorbeeld bij de Turkse/Marokkaanse winkel.

P1190006P1190009

1 kilo rijpe tomaten, bijvoorbeeld kerstomaten of pomodori’s
peper en (zee)zout
1/2 liter goede olie (bijvoorbeeld extra vergine olijfolie)
verse rozemarijn, salie, oregano en/of tijm
minstens 5 teentjes knoflook

Halveer de tomaatjes en leg ze met de snijkant naar boven op een bakplaat met bakpapier. Snijd grote tomaten in partjes. Bestrooi met peper (uit de molen) en zeezout. Leg de teentjes knoflook (gepeld) en de takjes kruiden tussen de tomaten in.
Droog in ongeveer 3 uur in een lauwe oven (80-100 graden), met de deur op een kiertje totdat ze halfdroog zijn (dus niet helemaal uitgedroogd en hard).
Doe de tomaatjes met de kruiden en de knoflook in een schone (weck)pot en voeg zoveel olie toe totdat ze onder staan. Laat tenminste een paar dagen staan voordat je ze gaat gebruiken. In de koelkast kunnen ze heel lang bewaard worden, maar bij ons zijn ze altijd binnen een paar weken op …

PS – Als de olie op termijn wat gelig wordt en stolt dan is dat niet erg, het komt doordat de resterende sappen uit de tomaatjes zich langzamerhand met de olie mengen. Zodra je de pot uit de koelkast haalt wordt het weer helder en vloeibaar.

Advertenties

3 thoughts on “Ovengedroogde tomaten

  1. Pingback: Oogstseizoen | Dijkstra bakt ze groen

  2. Pingback: Tomaten tarte tatin | Dijkstra bakt ze groen

  3. Pingback: Overvloed | Dijkstra bakt ze groen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s