Ravioli met snijbiet

20140608_124655x

De snijbiet oogst is overvloedig in mijn tuin dit jaar. Eigenlijk heb ik het vorig jaar pas voor het eerst gegeten (van stadsboerderij Caetshage) en ik ben er echt fan van geworden. Het is qua smaak vrij neutraal, een beetje spinazie-achtig, en heel veelzijdig om te verwerken. Door de geel-oranje-rode kleuren van de stengels ziet het er ook nog heel mooi uit. In de supermarkt of bij de groenteboer zie je het eigenlijk nooit, geen idee waarom …

Het voordeel van snijbiet in je eigen tuin is dat je steeds bladeren kunt afsnijden, en de plant groeit in de tussentijd gewoon door. Bovendien vinden slakken en rupsen het niet echt lekker, dat scheelt ook weer :).

20140702_112300x

Gebruik snijbiet (zowel stengels als blad gesneden) bijvoorbeeld in roerbakgerechten, door de pasta, in een omelet of een hartige taart, in risotto, of zelfs in een smoothie! Meer inspiratie vind je op de website www.snijbiet.nl.
Zelf maakte ik er vorige week deze ravioli van:

ca. 400 g fijngesneden snijbiet (zowel blad als stengels)
1 ui, gesnipperd
100 g shiitakes (of kastanjechampignons)
50 g feta, geraspte kaas of kruidenroomkaas
1 ei
zout en peper

Fruit de gesnipperde ui glazig en voegt de gehakte paddestoelen toe. Laat enkele minuten meebakken en doe dan de (zeer) fijngesneden snijbiet erbij. Bak enkele minuten mee, tot het net gaar is. Laat vocht zoveel mogelijk verdampen in de -open- pan. Zet de pan uit en laat een poosje (minstens een half uur) afkoelen. Maak in de tussentijd het raviolideeg (zie hieronder). Voeg vervolgens de(room)kaas/feta toe, het ei, en breng op smaak met zout en peper.
Gebruik voor een plantaardige (veganistische) variant in plaats van kaas en ei ongeveer 100 g romige zijdetofu (of verkruimelde gewone tofu) met wat edelgistvlokken of tamari.

Het raviolideeg maak ik trouwens heel simpel van bloem, water en eetlepel olie en een snufje zout (eventueel kun je een deel van de bloem door volkorenmeel of kikkererwtenmeel vervangen). Zonder eieren, want dat vinden wij lekkerder en minder machtig. Kneed snel een deeg van de ingrediënten en laat even rusten in de koelkast.

Handig bij het maken van ravioli is om een hulpmiddel te gebruiken, zoals deze GEFU ravioliplank. Vul het raviolideeg volgens de gebruiksaanwijzing (of steek met behulp van een glas zelf kussentjes uit het gevulde deeg). Ze hoeven maar heel even in kokend water gaar te worden: als ze boven komen drijven zijn ze gaar. Serveer meteen, bijvoorbeeld met een hele eenvoudige (pikante) tomatensaus.

20140614_170713

20140614_170722

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s