Spinazieloempia’s – en nog 6x spinazie

20140510_110424

Door de regen van de afgelopen week is de spinazie in de moestuin mooi doorgegroeid. We eten dus veel spinazie, wat niet erg is want we vinden het allemaal lekker.
Spinazie is trouwens supergezond, want rijk aan caroteen, vitamine E en antioxidanten. En dat je spinazie niet te veel moet eten vanwege het hoge nitraatgehalte schijnt een fabeltje te zijn. Omdat het aanbod in mijn tuin maar tijdelijk is (straks komen op die plek de komkommerplanten te staan), maak ik me over een eventuele overdosis niet zo’n zorgen.

De overvloedige spinazie-oogst leidde de afgelopen weken tot onder meer de volgende gerechten:

  1. Groene smoothies (met verschillende combinaties van beschikbaar fruit).
  2. Loempia’s met diverse groenen en tofu, zie hier het recept hieronder.
  3. Spinazie salade met pecannoten, met lente-ui, radijsjes en olie-citroensap-mosterd dressing, gebruik hiervoor alleen de malse jonge spinazieblaadjes.
  4. Lasagne (recept volgt).
  5. Spinazie-linzensoep (net als dit recept, maar dan met groene linzen, geen tomaten en als groenten prei en spinazie toegevoegd).
  6. Bladerdeeghapjes met een vulling van kort gebakken spinazie, prei, kruidenkaas en een ei.
  7. Pesto waarin de helft van de basilicum blaadjes vervangen was door spinazie.

De loempia’s zijn een echt succesrecept bij ons thuis, en maak ik als volgt:

ca. 20 loempiavellen
(verkrijgbaar bij toko’s, turks/marokkaanse winkels en sommige supermarkten)
150 g tofu (naturel)
1 winterwortel
1 prei
1 flinke handvol spinazie
andere groenten naar smaak, bijvoorbeeld fijngesneden kool, paprika, etc.
sambal of rode peper naar smaak (dit laat ik weg als de kinderen mee-eten)
2 el olie (bijvoorbeeld milde olijfolie, koolzaadolie)
1 el ketjap
2 el currypasta

Het is handig om de vulling tenminste een paar uur van tevoren te maken (of de vorige avond), zodat het kan afkoelen.
Snijd de tofu in kleine blokjes en bak op hoog vuur bruin in 1 el olie en 1 el ketjap
Rasp de wortel grof, en snijd de prei in reepjes. Bak kort aan in de resterende eetlepel olie, voeg vervolgens andere groenten toe, de tofu, en de currypasta. En op het laatst de spinazie, die hoeft eigenlijk alleen maar even erdoorheen geroerd te worden.
Laat het mengsel afkoelen. Als het erg vochtig is kun je een 1/2 eetlepel maizena of rijstmeel toevoegen aan het eind, dat zorgt voor binding.

Laat de loempiavellen (afgedekt) ontdooien. Na gebruik van 20 vellen kun je de andere helft weer invriezen, als je ervoor zorgt dat de stapel vellen niet teveel uitdroogt.Plaats elke keer 1 loempiavel voor je (diagonaal), en schep er een flinke lepel van de vulling op. Vouw er kleine loempia’s van, zoals op onderstaande foto’s. Het laatste puntje insmeren met een beetje water en dan dichtplakken.
Natuurlijk kun je loempia’s frituren, maar omdat wij geen frituur hebben (en ik dat eigenlijk ook niet echt gezond vind) bak ik ze altijd in een hete koekenpan met een beetje olie. Deksel erop, ca. 3-5 minuten laten bakken, omkeren en dan nog een paar minuten.

Lekker met komkommer en een wit biertje!

20140507_155837-1

20140507_155908-1

20140507_155918-1

20140507_155939-1

 

Advertenties

One thought on “Spinazieloempia’s – en nog 6x spinazie

  1. Pingback: Spinazie samosa’s | Dijkstra bakt ze groen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s