Havermoutkoekjes

20130904_204845-1

Koekjes zijn er in veel soorten. Ik heb er dus ook al heel veel uitgeprobeerd op m’n collega’s, en deze vielen tot nu toe het beste in de smaak. Dit is een variant met agavesiroop (of een andere vloeibare zoetstof zoals honing of dadelstroop) en daardoor “lekker sticky” zoals collega Tessa het noemt. Als je meer houdt van brosse koekjes, gebruik dan een niet-vloeibare zoetstof zoals basterdsuiker, oerzoet (lekkere caramelsmaak), of kokosbloesemsuiker. Het is maar net wat je het lekkerste vindt …

100 g amandelmeel
50 volkoren (spelt)bloem
100 g havermout
100 g gedroogde vruchten (bijv. cranberries, abrikozen, vijgen, pruimen)
100-150 g oerzoet, agavesiroop of ander soort suiker(vervanger)
100 boter of (ontgeurde) kokosolie, gesmolten
1 tl baking soda
1/2 tl vanillepoeder
1/2 tl kaneel
snufje zout

(neem voor een eenvoudiger variant 100 g (spelt)meel en 150 havermout en laat de specerijen weg)

Warm de oven voor op 180 graden. Snijd grote vruchten zoals abrikozen of vijgen eerst in kleine stukjes. Meng alle ingrediënten in een kom (met handen of een vork) tot een klef deeg. Als het te nat is wat bloem toevoegen, en als het te droog is een lepel water. Vorm met je handen balletjes ter grootte van een walnoot en druk die een beetje plat op de bakplaat (bakpapier eronder helpt tegen vastplakken). Als je grotere koeken wilt maak je gewoon grotere ballen.
Bak de koekjes ongeveer 10-15 minuten, wel even goed opletten dat ze niet te donker worden …
In een gesloten trommel zijn ze een paar dagen houdbaar, maar ze worden naar verloop van tijd wel iets taaier.

Je kunt natuurlijk naar hartelust variëren met de vulling. Gebruik bijvoorbeeld ook eens gehakte noten of stukjes chocolade (of een combinatie) voor heerlijke chocolate-chip cookies.

Advertenties

5 thoughts on “Havermoutkoekjes

  1. Pingback: Feest muffins | Dijkstra bakt ze groen

  2. Pingback: Oogstseizoen | Dijkstra bakt ze groen

  3. Pingback: Overvloed | Dijkstra bakt ze groen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s