Lente-sushi

20140409_103809

Ik ben echt een fan van sushi, en dan bedoel ik compleet met alle bijgerechten, zoals een goede sojasaus (Shoyu) om in te dippen, gemarineerde gember en wasabi of mierikswortel pasta.
Hieronder een recept om tamelijk eenvoudig zelf “maki” sushi zelf te maken (ongeveer 30 stuks zoals op de foto hierboven). En ook een snelle methode voor zelfgemaakte zoetzure gember, omdat die vrijwel nergens te krijgen is (behalve bij de toko en die zit vaak vol smaakversterkers en kunstmatige zoetstoffen).

1 pak (5 vellen) nori zeewier
250 g sushirijst of risottorijst
diverse groenten in dunne reepjes, bijvoorbeeld:
lente-ui / rucola / groene asperges / rode puntpaprika / zoete aardappel
2 el sesamzaadjes
1 stuk verse gember, ca. 5 cm lang (of kant-en-klare “pickled ginger” bij de toko)
12 el rijstazijn
6 el water
6 tl suiker of honing
6 tl (zee)zout

Bak de asperges en de reepjes zoete aardappels ca. 10 minuten onder een hete gril.
Spoel de rijst af in een zeef, en kook gaar volgende de aanwijzingen op de verpakking. Meestal gebruik je voor 250 gram rijst 300-350 ml water, breng dit samen aan de kook, en kook zachtjes gedurende ongeveer 20 minuten. Giet eventueel overgebleven kookwater af, en laat nog 10 minuten staan met een schone theedoek over de (open) pan.

Maak in de tussentijd de marinade door rijstazijn, water, suiker en zout goed te mengen. Suiker en zout moeten volledig opgelost zijn, eventueel even opwarmen.
Gebruik 1/3 van deze marinade om door de rijst te roeren als deze nog warm is. Laat vervolgens de rijst afkoelen, onder regelmatig doorroeren.

Doe 2/3 van de marinade in een schoon jampotje en gebruik dit om het gember-zoetzuur te maken. Hiertoe snijd/rasp je de geschilde gember in hele dunne plakjes, en voeg deze toe aan de marinade. Voor een nog beter resultaat bestrooi je de gember plakjes eerst met zout, laat een half uur staan, spoel af en knijp goed uit, en voeg dan toe aan de marinade.

20140409_103524Stel nu de sushi rollen samen, zie foto hiernaast.
Leg elke keer 1 nori vel op een bamboe matje met de korte kant naar je toe. Spreid hierop met natte vingers 1/5 van de gekookte en afgekoelde rijst uit, laat een strook van ongeveer 2 cm aan het uiteinde leeg. Leg de groenten erop en strooi er sesamzaadjes over. Rol heel stevig op met behulp van het matje (oefening baart kunst …) en snijd de rol met een heel scherp mes in ongeveer 6 porties.

Om rustig van te genieten! Dip elk rolletje eerst in (een beetje) wasabi pasta, en dan in de sojasaus. Eet de gember tussendoor of juist samen met de sushi, net wat je zelf het lekkerste vindt.

Itadakimasu! (eet smakelijk)

 

 

 

Advertenties

One thought on “Lente-sushi

  1. Pingback: De eerste lente-oogst | Dijkstra bakt ze groen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s