Basic Indiase curry

20140326_103947
Ik ben dol op (Indiase) curry’s, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik daarvoor vaak de kant-en-klare curry pasta van Patak’s gebruikte. De kinderen vinden die eigenlijk te pittig, dus het kwam goed uit dat vriendin Eefje vroeg naar een recept om curry helemaal zelf te maken, zonder potjes & pakjes. En liefst niet te ingewikkeld …
Ik ben zelf heel enhousiast over het resultaat van mijn experimenten van de afgelopen week, en de rest van het gezin ook!

En het is heel eenvoudig, vooral omdat je de curry pasta (ruim) van tevoren maakt en vervolgens weken kan bewaren. Op het moment zelf (aan het eind van een drukke werkdag …) heb je binnen 20 minuten een heerlijke gerecht op tafel staan.

Recept curry pasta:
4 el (neutrale) olie, bijv. kokosolie of zonnebloemolie
2 kleine uien of 1 grote ui
2 teentjes knoflook
3-4 cm verse gember, geschild en in plakjes
1-2 rode pepers (mild: 1 peper zonder pitjes / pittig: 2 of meer pepers met pitjes)
1 el kurkuma
1 el gemalen koriander
1 el gemalen komijn of komijnzaad
1/2 el kaneel
1/4 cup = 60 ml water
1 klein blikje (= 3 el) geconcentreerde tomatenpuree
rasp van 1 citroen + 1 el sap
2 tl zout
1 tl suiker (of honing, agavesiroop, etc.)

Verwarm de olie en fruit hierin de ui, knoflook en gember. Voeg de specerijen toe en laat even mee verwarmen. Voeg alle overige ingrediënten toe, en pureer in de blender of met de staafmixer. Bewaar in de koelkast, is tenminste enkele weken houdbaar.

Recept curry maaltijd (3-4 personen):
1 ui, gesnipperd
ca. 500 g groenten in blokjes
(wortel, pompoen, bloemkool, courgette, broccoli, boontjes, paprika, doperwtjes, prei, etc.)
250 g quorn (of kip, tofu, etc.)
2-3 el currypasta
200 ml kokosmelk

20140327_181059

Fruit de ui in een beetje olie en bak de quorn (kip, tofu) mee totdat het licht gebruind is. Voeg groenten toe, eerst de groenten die het langst nodig hebben om gaar te worden (zoals wortel, pompoen), en bak die een paar minuten mee. Voeg de currypasta en de kokosmelk toe en breng aan de kook. Laat ca. 15 minuten rustig sudderen, en voeg tussendoor de overige groenten toe (zoals prei, doperwtjes), die snel gaar zijn. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper.
Serveer met gekookte rijst (ik gebruik vaak zilvervlies snelkookrijst), of naan-brood. Lekker met plakjes komkommer.

 

Advertenties

9 thoughts on “Basic Indiase curry

  1. Hey there!
    I would like to invite you to check out our site http://www.volrecepten.be . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

    If you wish, you can also add your blog to Volrecepten.nl for more visits (through the top blogs section) 🙂

    I hope to see you there soon!

  2. Pingback: Oosterse koolsalade | Dijkstra bakt ze groen

  3. Pingback: Spinazieloempia’s – en nog 6x spinazie | Dijkstra bakt ze groen

  4. Gerdien,
    Deze curry is een favoriet van mij.
    Helemaal niet moeilijk om aan te passen aan mijn kleine huishouden.
    Heel erg bedankt voor dit recept.

  5. Pingback: Hartige couscous koekjes | Dijkstra bakt ze groen

  6. Pingback: Oogstseizoen | Dijkstra bakt ze groen

  7. Pingback: Spinazie samosa’s | Dijkstra bakt ze groen

  8. Pingback: De moestuin in maart | Dijkstra bakt ze groen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s