Kaas of geen kaas?

Vegan parmesan

Plantaardig eten wordt steeds populairder, vooral als gevolg van diverse onderzoeken die de gezondheidseffecten ervan aantonen. Je kunt hier meer over lezen op de website van bijvoorbeeld de Planteneter.

Reden genoeg om eens te experimenteren ben met lekkere & plantaardige recepten. Het lastigste tot nu toe vind ik het om de karakteristieke hartige smaak van geraspte (Parmezaanse) kaas te vervangen, vooral op pasta en ovengerechten. Ik heb dus wat gegoogled naar recepten hiervoor, en een aantal hiervan uitgeprobeerd. De -voorlopige- winnaar is dit geweldige hartige strooisel op basis van cashew noten:

1 cup cashewnoten (ongebakken) = 150 g
1/4 cup edelgist, onder andere te verkrijgen bij Ekoplaza of Gekruid = 4 el
1/4 cup sesamzaad = 4 el
1 tl zout

Maal alle ingredienten samen in de blender of keukenmachine tot een gelijkmatige kruimelachtige structuur. Maal niet te lang, want dan komt de olie uit de noten vrij en wordt het pasta! Bewaar in een gesloten potje in de koelkast, het is dan wel enkele maandan houdbaar.

Heel goed gebruiken als vervanger van kaas over bijvoorbeeld pastagerechten. Maar ook lekker op een boterham met komkommer en tomaat. En ik heb het gebruikt in het recept voor Gevulde paprika’s met boekweit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s