Gevulde paprika’s met boekweit

20140312_180826

Dit recept met boekweit ontstond toen ik gevulde paprika’s wilde maken, maar geen rijst en quinoa meer op voorraad had. Verder improviseerde ik met wat er voorhanden was: een klein blikje tonijn en wat restjes groenten.

Boekweit is trouwens een zaadgewas met een volle nootachtige smaak. Lekker om te gebruiken als vervanger van bijvoorbeeld rijst, quinoa of couscous. Het is geen echt graan, dus van nature glutenvrij.

(voldoende voor ongeveer 2 volwassenen)

3 paprika’s (liefst van elke kleur 1)
150 g boekweit (te vervangen door -volkoren- rijst)
2 lenteuien
2 stengels groenselderij of bleekselderij
1 teen knoflook
1 klein blikje duurzame tonijn op olie, afgegoten
3 el pijnboompitten
3 el geraspte oude of parmezaanse kaas
zout & peper

Kook de boekweit volgens de aanwijzingen op de verpakking. Het hoort een beetje plakkerig te zijn, dat is zelfs wel makkelijk bij het vullen van de paprika’s.
Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Fruit uien en knoflook, en bak 1 fijngesneden halve (groene) paprika en de overige fijngesneden groenten ongeveer 5 minuten mee. Meng met kleine stukjes tonijn, pijnboompitten, boekweit en breng goed op smaak met zout en peper. Vul de overige 5 paprikahelften stevig met het boekweitmengsel, zet in een ingevette ovenschaal, en bestrooi met de geraspte kaas. Laat warm en gaar worden gedurende 30-40 minuten in een oven van 200 graden. Serveer met een eenvoudige groene salade.

20140312_105318

Wil je een volledig plantaardig alternatief? Gebruik 100 g fijngesneden en gebakken shi-takes als vervanger voor de tonijn. En gebruik in plaats van kaas dit geweldige hartige strooisel op basis van cashew noten. Gebruik voor de gevulde paprika’s van deze “kaas” 2 el om het boekweitmengsel op smaak te brengen, en 2 el om over de gevulde paprika’s te strooien.

Advertenties

One thought on “Gevulde paprika’s met boekweit

  1. Pingback: Kaas of geen kaas? | Dijkstra bakt ze groen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s