Raw brownies

20131023_185738

Rauwe brownies … klinkt niet echt lekker he? Dat dacht ik eerst ook. Maar het recept is zo simpel dat ik het de moeite waard vond (en terecht) om het uit te proberen. Natuurlijk heb ik ze ook uitgetest op m’n collega’s, en met 30 stemmen tegen 2 werden ze -meer dan- goedgekeurd.

Bijkomende voordelen: ze zijn suikervrij, glutenvrij, koemelkvrij, tarwevrij, etc. Past in vrijwel elk dieet!
Dus hierbij, speciaal voor Tessa, het recept, met dank aan My New Roots en Deliciously Ella voor de inspiratie.

1,5 cup walnoten of pecannoten (of deels hazelnoten) =  ca. 150 g
2,5 cups zachte (Medjool) dadels, zonder pit = ca. 20 grote dadels
1/2 cup cacao poeder = ca. 45 g (liefst rauwe cacao)
3 el dadelstroop of agavestroop
1/2 tl (zee)zout
1/2 tl kaneel
1/2 tl vanillepoeder

Hoe beter van kwaliteit de ingrediënten zijn, hoe lekkerder het resultaat. Ga dus op zoek naar grote en zachte Medjool dadels, ongeroosterde biologische walnoten, etc.
Als de dadels niet heel zacht zijn, week ze dan eerst een paar uur in heet water.

Maal eerst de noten in de keukenmachine tot een kruimelig geheel. Als je gladdere brownies lekkerder vind, maal ze dan gewoon wat langer (niet te lang, dan wordt het pasta).
Voeg de dadels en de stroop toe en tot slot cacaopoeder, zout en specerijen. Als het goed is heb je nu een vrij taaie massa, waar de keukenmachine het behoorlijk zwaar mee heeft. Als het “deeg” nog niet egaal gemengd is, doe het dan in een kom en kneed het met de hand nog even door.

Druk het deeg stevig aan in een (vierkante of rechthoekige) schaal die je met bakpapier hebt bekleed. Het is handig om dit met een natte hand te doen, dan blijft het niet zo plakken. Laat de brownies in de koelkast minstens 2 uur opstijven en snijd ze dan in vierkante stukken.
Ter decoratie: voor opdienen evt. bestrooien met wat cacaopoeder (door een zeefje).

Ik gebruik trouwens voor heel veel recepten cups (de blauwe hieronder zijn van AH), dat gaat sneller dan alles af te moeten wegen. Gebruik een omrekentabel (bijvoorbeeld deze) als je toch liever je ingrediënten afweegt.

20140304_221753

Plaats een reactie